Hvordan har elpriserne øst og vest set ud de seneste par år?
Hvordan har elpriserne øst og vest set ud de seneste år
2017-2020 ⇒ Meget fladt og ikke så mange ændringer i elmarkedet
I perioden fra 2017 til 2020 havde elpriserne en god stabilitet og flad udvikling. Det betød, at der ikke var nogen betydelige svingninger eller markante ændringer i priserne i løbet af de tre år. Der var flere grunde til stabiliteten i elmarkedet.
For det første var udbuddet og efterspørgslen efter el relativt konstant i perioden. Det skabte en grundlæggende balance mellem udbud og efterspørgsel, hvilket bidrog til at holde priserne relativt stabile.
Desuden var politiske og lovgivningsmæssige rammer inden for energisektoren forholdsvis uændrede. Fraværet af større ændringer på området skabte forudsigelighed for virksomheder og private som bidrog til stabiliteten i elpriserne.
Økonomisk stabilitet spillede også en rolle. Fraværet af større økonomiske kriser eller betydelige svingninger understøttede et mere konstant forbrug af el, hvilket igen påvirkede stabiliteten i elpriserne.
Perioden fra 2017-2020 med flad udvikling i elpriserne gav forbrugerne og virksomheder en vis grad af økonomisk sikkerhed og forudsigelighed, da de kunne regne med relativt stabile omkostninger i forbindelse med elektricitetsforbruget.
2021 ⇒ Elpriserne rammer for første gang nogensinde 1 kr.
I 2021 oplevede elpriserne en betydelig stigning og nåede for første gang nogensinde 1 krone pr. kWh i november. Prisniveau kunne tilskrives flere faktorer, der påvirkede energimarkederne på det tidspunkt.
En afgørende faktor var den historisk tørre sommer i Norden. Tørkeforholdene påvirkede vandkraftproduktionen negativt, da vandreservoirerne blev reduceret. Da vandkraft ofte udgør en betydelig del af energiproduktionen i Norden, førte den lavere tilgængelighed af vandressourcer til en stigning i prisen for vandkraft.
Samtidig bidrog de meget vindfattige sommermåneder i Europa til at påvirke prisen for vindenergi. Vindkraft udgør også en betydelig andel af energiproduktionen, og når vandressourcerne er knappe, falder produktionen og øger dermed prisen på vindenergi.
Julemånederne i 2021 indtraf, og her steg elpriserne endnu mere og nåede op på et helt nyt højdepunkt på knapt halvanden krone for en kWh. Det skete bl.a. på grund af den øgede efterspørgsel i forbindelse med julesæsonen, hvor mange husholdninger og virksomheder øger deres energiforbrug.
Men det var kun begyndelsen på stigningerne.
2022 ⇒ Ukraine og elpriserne der gik helt amok
I begyndelsen af 2022 var elpriserne rimeligt stabile, og faktisk faldt de lidt i de første to måneder. Det var gode nyheder for danskerne, da vi nu kunne forvente lavere elregninger og spare lidt penge. Men så ændrede situationen sig drastisk.
I marts 2022 brød krigen mellem Ukraine og Rusland brød ud. Grundet forsyningen af naturgas i Rusland blev afbrudt til Europa, gjorde det at prisen på naturgas steg markant. Rusland har tidligere haft en markant forsyning af naturgas eksporteret ind i Europa. Faktisk ca. omkring 50% af den importerede andel af gas til Europa var russisk.
Da Rusland lukkede for Nordstream 1, gjorde det at prisen steg fordi udbuddet af gas faldt så drastisk. Gas og elpriser hænger meget sammen da mange lande i Europa bruger gas til at producere el. Derfor havde det en medvirkning på elpriserne i Danmark; at Rusland lukker for importen af gas.
Efter krigen begyndte elpriserne derfor at stige hurtigt. I marts nærmede elpriserne sig pludselig 3,5 kroner pr. kilowatt-time, hvilket var en betydelig stigning i forhold til de lavere priser i begyndelsen af året. Denne stigning gjorde dagligdags ting, som at vaske tøj, meget dyrere for folk, fordi priserne næsten femdobledes.
2023 og fremad ⇒ Flere elprisstigninger??
At forudsige, hvordan elpriserne vil udvikle sig i 2023 og fremover, er ret tricky. Det skyldes, at der er mange ting der kan påvirke elpriserne, som vi ikke helt kan forudsige med sikkerhed.
Nogle af disse ting inkluderer, hvordan lande samarbejder eller konflikter såsom den vi så i 2022 mellem Ukraine og Rusland, hvordan vejret påvirker energiproduktionen, og hvilke regler og love der ændres i forhold til energi.
Sådan set er det som at gætte, hvordan vejret bliver om et år – vi kan bruge nogle tegn og tendenser, men der er altid overraskelser.
For dig som forbruger betyder det, at dine elregninger kan ændre sig. Det kan være, elpriserne stiger lidt, eller elpriserne måske falder. Det afhænger af, hvordan alle disse faktorer spiller sammen.
Så det bedste, du kan gøre, er at være opmærksom på elpriserne, følge med i nyhederne og være klar til eventuelle ændringer. Det er som at holde øje med vejrudsigten, så du kan tage en paraply med, hvis det bliver regnvejr. Vi kan ikke være helt sikre på hvor elpriserne går hen, men det bliver interessant at se, hvordan elpriserne udvikler sig.
Hvad gør at priserne stiger og falder?
Flere aspekter har betydelig indflydelse på elpriserne. Centralt står principperne om udbud og efterspørgsel, hvor perioder med høj efterspørgsel eller begrænset udbud fører til prisstigninger for elpriser. Klimatiske forhold, såsom lav vindaktivitet, påvirker produktionen af vedvarende energi og dermed elpriserne. Derudover er der også mange andre ting der kan påvirke elpriserne, som du kan læse meget mere om herunder.
Læs om hvad der påvirker elpriserne
Find ud af hvilken elaftale der passer bedst til dig
At finde den rette elaftale for dig er afgørende, især når du tager i betragtning, hvordan elpriserne har udviklet sig de seneste år.
Når det kommer til prisfastsættelse, kan du overveje, om du foretrækker en fast pris, der giver stabilitet i en bestemt periode, eller en variabel pris, der følger markedet og tillader fleksibilitet.
Dit forbrugsmønster er også afgørende. Hvis du bruger elektricitet primært i perioder med lav belastning, kan elaftaler med differentierede priser afhængigt af tidspunktet på dagen være en fordel.
Læs mere om hvilken elaftale der passer bedst til dig her