Hvordan påvirkes elpriserne?
Hvordan påvirkes elpriserne?
Da elmarkedet går ud fra et børsreguleret system, betyder det at priserne ændrer sig time for time. Elpriserne bliver påvirket af flere dele. Det kan derfor være en fordel at kende hvad der gør at priserne ændrer sig, så du kan træffe de rigtige beslutninger når du tænder for strømmen næste gang.
Hvorfor er der forskel på elpriser i øst og vest?
Elmarkedet i Danmark er delt op i 2 dele. Vestdanmark som består af Fyn og Jylland, altså vest for Storebælt og Østdanmark som består af Sjælland og Bornholm, altså øst for Storebælt.
For Vestdanmark vil elpriserne især blive påvirket af Norges vindenergi fra vindmøllerne og vandkraftværkerne. Derudover har Vestdanmark også stærke forbindelser til Tysklands solcelleproduktioner. Importen her, bliver derfor påvirket af hvordan vind- og vandforholdene er i landene nævnt.
For Østdanmark vil elpriserne være knyttet til Sverige, så derfor vil man se at de svenske vind- og vandforhold har en særlig indflydelse på det danske elmarked.
Som udgangspunkt er elpriserne for øst og vest, meget ens. Men de kan variere med et par øre pr. kWh. Hvis du går helt ned og kigger på elpriser time for time, vil du kunne se at der godt kan være store forskelle sommetider.
Hvorfor bliver det danske elmarked påvirket af nabolandene?
Grunden til at det danske elmarked bliver påvirket af nabolandene, er netop fordi vi ikke kan producere alt vores strøm helt alene endnu.
Derfor er Danmark en del at et større elnetværk i Europa som køber og sælger strøm på tværs af landegrænser. Elpriser bliver derfor også påvirket efter hvordan priserne på el er uden for det danske elmarked.
Der er flere dele der påvirker elpriserne på elmarkedet:
Udbud og efterspørgsel på det danske elmarked
Den største faktor når vi snakker om elpriser er den største faktor, hvor mange der køber strømmen, og hvor meget strøm der bliver produceret. Vi ser som oftest at elpriserne stiger omkring 17-21. Men ikke nok med det, så kan elpriserne også skifte ud fra hvor koldt, vådt og blæsende vejret er. Heldigvis for norden, så er elpriserne relativt stabile heroppe.
Andre landes udbud og efterspørgsel:
Det er sådan at nabolandene og Danmark, er tæt forbundet på elnettet. Der er meget import/eksport af strøm ud af Danmark til Tyskland, Norge og Sverige. Så ikke nok med at elpriserne skal holdes styr på for det danske el-marked, så skal man også kigge ind i hvordan det ser ud i nabolandene.
Vejret:
Når man kigger på priserne for el, så vil man med vedvarende energikilder også skulle kigge på vejret. Vejret er altafgørende for når der skal produceres grøn strøm. Det skal blæse for at vindmøllerne svinger rundt. Solen skal skinne for at solcellerne kan producere energi. Vandkraftværkerne skal have nedbør for at kunne blive forsynet med vand. Elpriserne kører ud fra både hvor meget der har været tidligere af energi fra disse typer energiproduktioner, men også hvor meget der forventes at blive produceret.
Import af fossile brændstoffer på elmarkedet:
Efter vindstrøm kommer kul, som udgør ca. 30% af den danske elproduktion. Når vi importerer strøm fra andre lande, vil størstedelen også være kul. Så hvis prisen på kul stiger, så vil vi kunne se at kulpriserne smitter hurtigt at på elmarkedet, da det stadig udgør en stor del af markedet.
Co2 Kvoter:
Især det europæiske kvotesystem haft store prisudsving, nogen ville næsten kalde dem ekstreme. Disse CO2 kvoter kan have en betydning for hvordan konkurrenceforholdet mellem kul og gas er. Det kan altså ændre på måden konkurrenceforholdet mellem kul og gas er, da gas udleder mindre CO2 end kul. Det vil sige at elpriserne kan blive påvirket, hvis det forhold skifter. Netop fordi kul ikke vil stå som værende en af de store faktorer mere for hvorfor elpriserne bliver påvirket
Fast eller variabel?
Når man skal vælge elaftale er det vigtige at tage udgangspunkt i hvem men er som person, og det kan derfor være svært at bestemme sig hvilken der passer for dig.
Hvordan har priserne set ud de seneste par år?
Når man skal tage stilling, kan det være en fordel at se hvordan elpriserne har set ud de seneste par år. Du kan her finde elpriserne de seneste år, og bestemme om det er noget for dig.